Vad göra med all gurka?!

Jag håller på att drunkna i gurka. Ett lyxproblem, javisst. 🙂 En annan aspekt som också är lyx är det faktum att jag numera har energi att ta hand om gurkan. Jag har ork att koka 1-2-3 lag och lägga in och jag har ork att fundera ut hur jag kan ta till vara på grönsakerna. Och sist med absolut inte minst, jag tycker det är roligt!
Därför kommer en del av mina framtida inlägg att handla om matlagning. Bara så att ni vet.

Vad kan man då göra med all gurka?

  • Man kan ge bort. (Det har jag gjort.)
  • Man kan lägga på macka. (Det har jag gjort så till den grad att jag har lessnat på gurksmaken.)
  • Man kan blanda ner dem i en sallad. (Absolut.)
  • Man kan hiva i en drös tärnad gurka i soppan. (Alltid gott med lite ”Chrunch” i potatis och purjolöks- eller sparrissoppan. Det blir jättegott, ni måste prova!)
  • Man kan göra Bostongurka. (Check på den. Blev skitgod!! Får man använda det uttrycket till mat?)
  • Man kan göra smörgåsgurka. (Jag har satsat på ett recept på Mor Annas smörgåsgurka. Ska bli spännande att smaka den. Ska dock stå och ”mogna” i 3 veckor!)
  • Göra saltgurka. (Ingen favorit hos Peter så bäst att inte göra för stora mängder. Jag tycker själv att det är gott till hamburgare så jag kommer nog att göra nån burk eller två. ;-))

Här kommer recept på Bostongurkan och Mor Annas smörgåsgurka.

Hemlagad bostongurka har en helt annan färg än den man köper. Gurkan är ju faktiskt bara grön på utsidan medan innandömet är nästan vitt. Den köpta gurkmixen är färgad med E141, ett klorofyllkopparkomplex. Färgämnet utvinns från gröna blad och spetsas med lite koppar.

BOSTONGURKA
Recept av Erik Videgård. Källa: www.koket.se

  • 1 gul lök
  • 100 g röd paprika, inlagd
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 500 g gurka
  • 0,5 krm natriumbensoat (valfritt)
    Ättikslag
  • 1 dl strösocker
  • 1,25 dl ättiksprit 12 %
  • 1 tsk salt
  • 1 msk gula senapsfrön

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Hacka paprikan och chilin fint.
  3. Lägg lök och paprika i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och häll av i ett durkslag.
  4. Skölj, rensa och hacka gurkan fint eller kör och mixa i matberedare till en grov röra.
  5. Blanda ingredienserna till ättikslagen i en stor kastrull.
  6. Tillsätt löken, paprikan och gurkan.
  7. Låt bostongurkan koka på låg värme med lock i 20 minuter.
  8. Ta upp lite gurkröra i en skål och blanda ner natriumbensonaten. Rör sedan ut bostongurkan i skålen med den övriga bostongurkan i kastrullen.
  9. Fördela gurkan i väl rengjorda burkar med lock. Låt svalna och förvara i kylen. Godast blir den efter någon dag.
Tänk på att packa gurkan ordenligt i burken. Jag gjorde 1,5 sats av lagen och det behövdes för att täcka gurkan i burkarna. Jag tog inte lika mycket salt som det stod i receptet. Hoppas att jag slipper ångra det.

MOR ANNAS SMÖRGÅSGURKA
Receptet stod på Winborgs ättiksflaska men togs av någon anledning bort. 
Källa: https://ungdomens-tradgard.webnode.se

Ingredienser
1 kg västeråsgurka
1 msk gula senapsfrön
1 gul lök
1 dillkrona/burk
2 krm natriumbensoat

Lag
450 g eller 5 dl socker
2,5 dl ättika 12%
2 dl vatten
100 g eller 0,8 dl salt

1. Skär gurkan i lagom tjocka bitar och skiva löken.
2. Blanda sedan gurkskivorna, lökskivorna och senapsfröerna och fyll burkarna tills dom är fulla. Avsluta med en dillkrona i toppen av burken.
3. Häll upp ingredienserna till lagen i en kastrull och koka tills sockret och saltet löst sig. Ta bort från plattan och tillsätt natriumbensoatet. Häll den varma vätskan i burkarna ända upp till kanten och stäng locket. Vänd burkarna up och ner och låt stå tills dom svalnat. På det sättet så steriliserar man även locken så att ingen bakterie ska kunna förstöra våran goda gurka.

Klart! Superlätt och inte bökigt alls! Det svåra börjar nu för vi måste vänta på att gurkan ska mogna i minst tre veckor innan vi smakar. Varför vet jag inte men en del saker är till för att följas, som det här receptet till exempel. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.